Gemengde of enkelvoudige Show / Tentoonstelling

 

Gemengde show/tentoonstelling = show met meerdere diersoorten

Enkelvoudige show/tentoonstelling = show met slechts één diersoort


Als schrijver van dit artikel zal ik me eerst even plaatsen. Na jarenlang in de kynologie betrokken te zijn geweest, ben ik via het houden van dwerghoenders in de sfeer van de kleindieren terecht gekomen. Na de kippen kwamen de sierduiven. Duiven waren me niet vreemd via 2 periodes van postduiven.

Het verschil tussen beide in de titel aangeduide tentoonstellingselementen zal door velen van u gekend zijn. Een konijnenshow bezoeken zal ik niet gauw, of het moet zijn uit hoofde van een functie die ik bekleed. Maar een duivenshow bezoeken, ondanks het feit dat er verschillende rassen bij ons op de hokken vertoeven, heeft na een jaar van oriënteren ook niet zo’n drive. Goed, naar Drachten ben ik geweest, je hebt er vogels zitten, maar er is iets wat er kennelijk niet is, dat uitnodigt te gaan. De Keishow van 2013 hebben we gedaan, mijn vrouw en ik, op de vrijdag. Eindeloze rijen kooien, maar tussen de kooien heel weinig sfeermakers, dat zijn veelal mensen. Nee in 2014 niet weer. We waren met ere vrij vanwege de maatregelen rond de vogelgriep.


De gemengde shows, Frieslandshow, Tietjerksteradeelshow, De Aeikoershow, de Noordshow. Ze hebben iets, zelfs op het moment, dat je er als het ware als eenling bent. Ze hebben sfeer, er is variatie. Natuurlijk krijgen de konijnen dan ook hun aandacht. Je bent er en je neemt het mee.

Voor leken, mensen die (nog) niet ingewijd zijn in onze hobby (kleindieren houden), biedt zo’n gemengde show meer aantrekkingskracht. Het mooiste is altijd als een doorsnee gezin binnenkomt, 4 personen. Die 4 personen hebben nooit een zelfde interesse, uitzondering daar gelaten. Voor elk wat wils! Die bezoekers, die moeten ons overeind houden, niet met entreegeld, maar met het feit, dat de vonk wel eens zou kunnen overspringen. In principe is elke bezoeker een potentiële kleindierliefhebber die onze hobby kan schragen. Boren we die potentie aan met eenzijdig showgebeuren of bieden we variatie?

Het samen, Drenthe, Friesland en Groningen één grote duivenshow organiseren in Drachten, wat nu staat te gebeuren houdt in, dat er 2 provinciale shows verdwijnen, dat de ruimte in Drachten meer gevuld gaat worden, maar dat er in mijn beleving een tweede Keishow ontstaat, die slechts aantrek-kingskracht heeft voor ingewijden. De Noordshow, zoals die dit jaar in de TT-hal gehouden werd, bood de sierduivensport een podium van enorme waarde. Een veel grotere waarde dan de gescheiden optie op de Championshow. Die scheiding in boven en beneden is een praktische, maar het is wel een feit.

Een grote, gemengde – misschien is het woord gevarieerde beter – show in Drachten heeft mijn voorkeur. De hal is uitermate aantrekkelijk, de ligging en met name de bereikbaarheid een stuk minder. Er zal sfeer gebouwd moeten worden en daaraan zal een bredere invulling een grondslag kunnen geven. Dat zal een grotere aantrekkingskracht geven.

 

HAA.